עורך דין הוצאה לפועל מסביר על המונחים הבסיסיים בהוצאה לפועל

תוכן שיווקי

עורך דין שי דנה הינו עורך דין הוצאה לפועל בחיפה מעל 20 שנה ומניסיונו  בתחום הוא מצא שקיים אצל חלק גדול מהחייבים מחסור בידע בקשר למונחים השונים בתחום ההוצאה לפועל. במאמר הבא הוא מסביר מונחים נפוצים בתחום.

אזהרה בהוצאה לפועל
לאחר שנפתח כנגד חייב תיק הוצאה לפועל, לשכת ההוצאה לפועל תעביר לידיו  “אזהרה” – מסמך שמזהיר את החייב בדבר החוב, החובה לסלק אותו והדרכים להסדרת החוב. ללא מסירה מלאה של האזהרה לחייב, לא ניתן לנקוט נגדו בהליכים מבצעיים בהוצל”פ. 

סירוב של החייב לקבל את האזהרה מידי השליח או לאשר בחתימתו שקיבל את האזהרה –  ייחשב למסירה מלאה של האזהרה. גם הגשת בקשה על ידו לתיק ההוצאה לפועל או התייצבות לחקירת יכולת בלשכה, תיחשב כמסירת אזהרה לידיו. 

בתוך 50 יום מקבלת האזהרה, על החייב לבצע אחת מהפעולות הבאות : לשלם את החוב כולו או לשלם את החוב בתשלומים שגובהם מצוין  באזהרה.  

אם החייב לא יכול לפעול באחת הדרכים שפורטו למעלה, עליו להגיש “בקשה לצו תשלומים” (רצוי להיעזר בעורך דין הוצאה לפועל בחיפה המתמחה בתחום). אם גם אפשרות של תשלומים אינה אפשרית עבורו, עליו להתייצב בלשכת ההוצאה לפועל  ולהמציא את המסמכים שפורטו באזהרה. 

חייב שלא יבצע אף אחת מהפעולות שפורטו, יראו אותו כ”חייב משתמט מתשלום חובותיו” ואז ניתן לדרוש מסירת מידע עליו בלי הסכמתו מרשימה של גורמים המחזיקים במידע עליו, להטיל עליו הגבלות מסוימות ולנקוט נגדו בהליכי מאסר והבאה.

הוצאה לפועל במסלול המקוצר

עורך דין הוצאה לפועל חיפה, עו”ד שי דנה, מסביר כי בקשה לביצוע פסק דין כספי או חיוב כספי אחר (שטר חוב של שוכר, למשל), בסכום של עד 25,000 ₪, אפשר לבצע במסלול מקוצר (קיימים חריגים שבהם לא אפשרי לפעול במסלול מקוצר: בקשה למימוש משכון/משכנתה, פסק דין למזונות, אם החייב נמצא באיחוד תיקים או אם סך החובות שלו מעל 100,000 ₪). ביצוע חיוב במסלול מקוצר יסתיים כאשר מתקיים אחד מהמקרים הבאים: אם הזוכה ביקש העברת התיק למסלול רגיל, אם רשם ההוצאה לפועל החליט שהמשך ההליכים לא מביא תועלת, אם חלפו תשעה חודשים ממועד המצאת האזהרה לידי החייב. יצוין כי אם החייב משלם את חובו בתשלומים שנקבעו, החיוב במסלול המקוצר לא יסתיים. 

אם הסתיים החיוב במסלול המקוצר אבל החוב לא נפרע באופן מלא, על הזוכה  להודיע ללשכת ההוצאה לפועל האם מבקש לסגור את התיק או להעבירו למסלול רגיל. 

בקשה לצו תשלומים

כמו שנכתב למעלה, אם החייב לא יכול לעמוד בתשלומים החודשיים שנקבעו לו בתיק ספציפי, הוא רשאי להגיש בקשה לקביעת צו תשלומים נמוך יותר. רצוי שבקשה כזו תוגש ע”י עורך דין  הוצאה לפועל בחיפה. אם החוב בתיק פחות מ-100,000 ₪ – אפשר  לבקש לפרוס את החוב למקסימום  36 תשלומים ולא יותר מכך. אם גובה החוב בתיק הוא מעל 100,000 ₪ – אפשר  לבקש לפרוס אותו ל-48 תשלומים ולא יותר מכך. למרות זאת, לראש ההוצאה לפועל יש שיקול דעת להאריך את התקופות הנ”ל ב-3 שנים נוספות (הארכה של יותר מ-3 שנים נוספות, תתבצע רק אם הזוכה מסכים לכך). במקרה בו סכום החוב נמוך מ-50,000 ₪ החייב יכול לשלמו לפי הסדר תשלומים מיוחד (כולל תשלומים חודשיים מופחתים), ובלבד שהוא ישלם את התשלום הראשון בתוך  ארבעים וחמישה יום מהמועד בו נמסרה לידיו האזהרה. תשלום לפי הסדר תשלומים מיוחד יקנה לחייב  הפחתה של הריביות, הפחתת שכר טרחת עוה”ד של הזוכה ועיכוב של ההליכים 

אם  סכום החוב הכולל של החייב עומד על 50,000 ₪ או יותר, מומלץ לפנות לעורך דין חדלות פירעון שיבדוק האם אין מקום לנקוט בהליך חדלות פירעון, במקום להמשיך ולטפל בחובות במסגרת לשכת ההוצאה לפועל בלבד. 

חייב שסכום חובותיו פחות מ-150,000 ₪ ואינו יכול לעמוד בתקופות התשלום שנקבעו לו בהוראת התשלום או בתקופות שפורטו כאן למעלה, יכול להודיע על כך לרשם ההוצאה לפועל ואז ניתן לראות בו כחייב שהגיש ללשכת ההוצאה לפועל בקשה לצו פתיחת הליכים לפי חוק חדלות פירעון (אפשרות זו לא מומלצת: רצוי לנקוט בהליך לפי חוק חדלות פירעון בדרך יזומה, ולאחר שעו”ד מומחה לתחום חדלות הפירעון בדק את המקרה והגיע למסקנה שכניסה להליך כזה היא אכן האופטימלית עבור החייב). 

אם החייב אינו יכול לעמוד בתקופות התשלום וחובו הכולל עולה על 150,000 ₪, תיידע אותו לשכת ההוצאה לפועל על האפשרות של פניה להליך חדלות פירעון בפני הממונה על חדלות הפירעון. בסוף המאמר נביא השוואה בין ניהול הליכים בהוצאה לפועל, לבין פתיחה בהליך לפי חוק חדלות פירעון.

איחוד תיקים : חייב מוגבל באמצעים

עורך דין הוצאה לפועל חיפה, עו”ד שי דנה, בעבר חייב שהיו פתוחים נגדו כמה תיקי הוצאה לפועל, היה יכול לבקש שכל  התיקים יאוחדו לתיק אחד, הוא יוכרז “חייב מוגבל באמצעים” וייקבע לו תשלום חודשי נמוך יותר מ-3% מסך כל חובותיו שלו. בשנת 2019 תוקן החוק ואפשרות זו בוטלה. 

היום האפשרות היחידה לאיחוד תיקים בהוצאה לפועל, דורשת מהחייב לשלם מדי חודש,  3% מסך כל  חובותיו (סך כל חובותיו בכל התיקים נגדו). תשלום חודשי כזה יהיה גבוה מדי עבור רוב החייבים (למשל: חוב כולל של 60,000 ₪ בכל התיקים, יצריך תשלום חודשי של 1,800 ₪). כמו שנכתב  למעלה – במקרה כזה יש לשקול פנייה להליך חדלות פירעון.

איחוד תיקים לא יכלול תיקים אלו : תיק מזונות, תיק בענין שאינו כספי והתנגדות לביצוע שטר שהועברה לביהמ”ש. בסמכות רשם ההוצאה לפועל להענות לבקשה או לדחות אותה וכמו כן הוא רשאי לקיים חקירת יכולת לחייב ורק אז להחליט. אם אוחדו התיקים בהחלטת רשם ולאחר מכן נפתח תיק הוצאה לפועל נוסף – יש להודיע לרשם, כדי שהתיק יצורף לתיק האיחוד (ייתכן שהתשלום החודשי יגדל בהתאם). 

בקשה בטענת פרעתי

חייב שטוען שמילא אחרי פסק הדין (או אחרי חיוב שכלול בפסק הדין) או  שטוען שאינו חייב יותר למלא אחרי פסק הדין, יכול להגיש “בקשה בטענת פרעתי”. למשל: אם פסק הדין הורה על תשלום  20,000 ₪ והחייב כבר שילם אותם. או: אם פסק הדין קבע שעליו לשלם מזונות עד גיל 21 והילד הגיע כבר לגיל 21. הבקשה צריכה להיות מפורטת ונתמכת בראיות מתאימות לכך שקיים את פסק הדין, ורצוי מאד שתנוסח ע”י עורך דין הוצאה לפועל בחיפה.

רשם ההוצאה לפועל מוסמך לקבוע שביצוע פסק הדין יעוכב  עד שתינתן החלטתו הסופית בבקשה. אם הוחלט על עיכוב ביצוע של פסק הדין, מוסמך ראש ההוצאה לפועל לצוות גם על הפקדתה של ערובה (סכום כספי) כדי להבטיח שפסק הדין יקוים בעתיד.

התנגדות לביצוע שטר

זוכה שמחזיק בשטר (שק  או שטר חוב, למשל) אשר לא נפרע, רשאי להגיש אותו לביצוע בלשכת ההוצאה לפועל, ממש כאילו מדובר בפסק דין של בית משפט. החייב רשאי להגיש להוצאה לפועל התנגדות לבקשת הביצוע. התנגדות כזו עשויה להגיע לבית המשפט ולהיות מוכרעת שם ולכן חיוני שעורך דין הוצאה לפועל בחיפה ינסח את ההתנגדות, כדי שתכלול את כל הרכיבים הנדרשים לבקשה כזו. יש להגיש את ההתנגדות  (כולל תצהיר המפרט את העובדות ואת נימוקי ההתנגדות)  בתוך שישים יום ממועד קבלת האזהרה אצל החייב.  עם הגשתה של ההתנגדות במועד יעכב ראש ההוצאה לפועל את הליך הביצוע ויעביר את בירור התיק לבית המשפט. בדרך כלל יכריע בית המשפט  בהתנגדות לאחר חקירה של החייב בבית המשפט (אם כי הוא רשאי גם לוותר על חקירה ולהחליט בלעדיה). אם בית המשפט יתרשם שלחייב יש הגנה בפני ההליך הוא ייתן לו זכות להגיש כתב הגנה, ואז ההליך יימשך ממש כמו תביעה כספית רגילה.  אם בית המשפט מתרשם שאין סיכוי שהגנת החייב תתקבל, הוא ידחה את ההתנגדות והליך הביצוע יימשך בלשכת הוצאה לפועל.

הפטר בהוצאה לפועל

בעבר ניתן היה להגיש בקשה לקבלת הפטר (מחיקת חובות) בהוצאה לפועל, בדומה להליך חדלות פירעון.  אפשרות זו בוטלה בחוק ואינה קיימת יותר.

הוצאה לפועל במסלול מזונות

כאשר ניתן פסק דין למזונות ע”י בית המשפט, יכול הזוכה לבחור האם לפתוח תיק הוצל”פ במסלול רגיל, או ב”מסלול מזונות”. 

בדרך כלל ב”מסלול מזונות” יינקטו ההליכים ביוזמת לשכת ההוצאה לפועל, לפי הכללים ששנקבעו ע”י מנהל ההוצאה לפועל. 

זוכה שהגיש בקשה לביצוע במסלול מזונות חייב לדווח ללשכת ההוצאה לפועל על כל סכום כסף  שקיבל על חשבון החוב שלא באמצעות הלשכה, וחייב לדווח על כל שינוי בגובה החוב או בנסיבות שמשפיעות על גובהו של  החוב. דיווח  כזה יימסר ללשכה בתוך 7 ימים (כלל הדיווח הזה חל גם על החייב ואם הוא לא יקיים אותו, עלול הדבר כמובן לפגוע בו כאשר יפרע את כל החוב בתיק וזאת מאחר והוא יתקשה להוכיח את העברות הסכומים שביצע מחוץ ללשכת ההוצל”פ, מבלי שדיווח עליהם לתיק ההוצל”פ). 

עדכון סכומים ותקבולים בתיק ההוצאה לפועל

הדרך המועדפת לשלם לזוכה בתיק ההוצאה לפועל, היא ע”י הפקדה ישירה לתיק ההוצל”פ, מאחר וכך נוצר תיעוד ברור וממוחשב של התשלום.  

החוק קובע שזוכה בתיק שקיבל מהחייב סכום שלא באמצעות לשכת ההוצל”פ, חייב לדווח ללשכה על כך  בתוך 7 ימים מיום קבלת התקבול. חריג לכך הוא זוכה שהגיע להסדר עם  החייב ודיווח על כך ללשכה ובמקרה כזה, הוא רשאי לדווח כל שלושה חודשים באופן מרוכז על כל הסכומים שקיבל מהחייב (במצב כזה, ההליכים בתיק אמורים להיות מעוכבים, כל עוד הזוכה לא הודיע שהחייב הפר את ההסכם איתו). 

עם פירעון מלוא החוב, על הזוכה לדווח ללשכה בתוך 7 ימים מהפירעון ולהגיש בקשה לסגירת התיק. אם זוכה לא פועל כפי שפורט למעלה, רשאי רשם ההוצל”פ להטיל עליו הוצאות שיקוזזו מסכום החוב בתיק. 

כמובן שכל האמור למעלה, לא מונע מחייב שהעביר לזוכה כספים שלא דרך הלשכה, לדווח על כך בעצמו ללשכה.

מי צריך להוכיח מהי יכולתו הכלכלית של החייב ?

החוק קובע כי הנטל להוכיח את מידת יכולתו לפרוע את החוב, מוטל על החייב ולא על הזוכה. במסגרת זו, על החייב להביא בפני ראש ההוצאה לפועל את כל המידע והמסמכים הדרושים לשם כך. אם לא הרים החייב את נטל ההוכחה או לא הביא את המידע כאמור, מבלי לתת הסבר סביר לכך, יראו אותו כבעל יכולת המשתמט מתשלום החוב (למשל: אם החייב טען שהוא מקבל משכורת בסכום מסויים אך לא צרף את תלושי השכר, הוא לא עמד בנטל הוכחת יכולתו הכלכלית והדבר עלול לשחק לרעתו). 

עיכוב יציאה מהארץ

אם לרשם ההוצאה לפועל יסוד להניח שהחייב עומד לצאת את הארץ מבלי  לפרוע את החוב או להבטיח את פירעונו, הוא רשאי לצוות על עיכוב יציאתו מן הארץ, או להתנות את יציאתו במתן ערובה. הרשם רשאי לבטל את צו העיכוב, אם מצא שהיציאה מן הארץ היא למטרה מוצדקת. אם הצו בוטל, תמציא לשכת ההוצאה לפועל מיד הודעה על כך למשטרת ישראל.

השהיית הליך

רשם ההוצאה לפועל רשאי להשהות הליך בהוצאה לפועל, עם הוראה על הפקדת ערובה (סכום כספי), או בלעדיה. יש לציין כי בדרך כלל רשמי ההוצאה לפועל אינם מרבים לעשות שימוש בסמכות זו. 

עיקול אצל צד שלישי

זוכה יכול לעקל נכסים אצל צד שלישי (כלומר: צד שאינו החייב או הזוכה, למשל: המעביד של החייב או : הבנק שבו מנהל החייב את חשבון הבנק שלו וכד’). הזוכה יכול לעקל נכס כלשהו או את כלל נכסי החייב אצל הצד השלישי. כאשר צד שלישי מקבל הודעה מלשכת ההוצל”פ על העיקול, עליו להגיב ולציית כמובן לצו, ואם לא יעשה כן הוא עלול להיות מוזמן בעצמו לחקירה בלשכת ההוצאה לפועל.

השוואה בין הליכי הוצאה לפועל לבין הליך חדלות פירעון

ניתן לקבוע שלמעט מקרים חריגים, הליך חדלות פירעון  עדיף בהרבה על המשך ניהול ההליכים בהוצאה לפועל, וזאת מסיבות רבות שעליהן ניתן לקרוא בהרחבה במאמרים אחרים ברשת, וגם באתר עורך דין שי דנה. בתמצית, נציין שניהול ההליכים במסגרת ההוצאה לפועל (איחוד תיקים או ניהול כל תיק בנפרד) לא יפתור את בעיית החובות ולא יביא למחיקת החובות, אלא יביא לכך שבסופו של דבר החייב ישלם את מלוא החוב הכולל שלו לזוכים. לעומת זאת מסביר עורך דין הוצאה לפועל חיפה, עו”ד שי דנה כי בהליך לפי חוק חדלות פירעון, יימחק בסופו של דבר חלק גדול מהחוב של החייב. אמנם עלותו של הליך חדלות פירעון גבוהה יותר (מבחינת שכ”ט עו”ד), וההליך מצריך מספר פעולות שאין בהוצאה לפועל, כמו  הגשת דוח דו חודשי על הכנסות והוצאות החייב בהליך חדלות פירעון, הגעה לבירור בפני הנאמן ופעולות נוספות, אבל בחישוב כולל, הליך חדלות הפירעון שמגיע לסיומו המוצלח עם עו”ד מומחה שמלווה את החייב מתחילת ההליך ועד סופו, צפוי לחסוך לחייב סכומים שעשויים להגיע לעשרות אלפי ואף מאות אלפי ₪.

 

פתחו כנגדכם תיקי הוצל”פ ? אל תהססו ! פנו למשרדנו ואנו נגיש בקשה לעיכוב ההליכים ונבחן את כל האופציות האפשריות, כולל הסדר, משא ומתן מול הנושים  או אפשרות להליך חדלות פירעון, מתוך מטרה לפתור את בעיית החובות שלכם באופן כולל ולתמיד.

כתבות נוספות

כתבות נוספות

כתבות אחרונות

קריירה מצליחה בתחום הכלכלה: אפשרויות שכדאי להכיר

תחום הכלכלה מציע אפשרויות קריירה מגוונות ודינמיות, המתאימות לאלו המחפשים מקצוע יציב, מתגמל ומלא באתגרים. בעקבות ההתפתחות הכלכלית המהירה והשינויים בשוק העבודה, רבים מתעניינים...

״השקעת השנה של הצפון״: בניין ייחודי למכירה בשכונת גולני המבוקשת בטבריה ב- 10,900,000 ש״ח בלבד – פוטנציאל רווח עצום משכירות ועליית שווי ערך הנכס!

באזור מרכזי בשכונת גולני המבוקשת בטבריה מוצע כעת למכירה בניין ייחודי הכולל 13 דירות במחיר אטרקטיבי במיוחד של 10,900,000 ש״ח בלבד. מדובר בהזדמנות נדירה...

נתונים, ביצועים ו… קפה: יום בחיי דאטה אנליסט

אחד מהמקצועות הנחשקים והמבוקשים ביותר בתעשיית ההייטק הוא הדאטה אנליסט – קבוצת תפקידים מרתקים שעומדים בבסיס כל ארגון שמבקש לבצע החלטות עסקיות בצורה מבוססת...
spot_img
אני מאשר קבלת שיחות טלפון שיווקיות מאת המפרסם