חרדה היא מצב בו הגוף מפעיל את מערכות האזעקה ומתריע על איום מתקרב אבל זוהי אזעקת שב. אין איום ובטח ובטח שלא בממדים קריטיים כמו שהחרדה מציירת. התקפי חרדה מאופיינים במגוון תסמינים פזיולוגיים כמו דפיקות לב מואצת, קוצר נשימה, חולשה, תחושת מחנק וסחרחורת. החוויה הגופנית העוצמתית מקשה עוד יותר על המצב המתוח והאדם מרגיש מצוקה של ממש.
כל מי שהתנסה בחרדה יודע – זו הרגשה כל כך מפחידה וכל כך מתישה שהרצון הטבעי הוא לנסות להימנע ממנה. במטרה להימנע מהגורמים שמעוררים את החרדה, הנטייה הראשונה היא לחפש קשר הגיוני של סיבה ותוצאה – למצוא את הגורמים שמעוררים את החרדה ולהימנע מהם. היות שזו משימה בלתי אפשרית, התוצאה היא התפתחות של התנהגות הימנעותית מעוד ועוד סיטואציות בחיים. כתוצאה, חרדה מתמשכת שאינה מטופלת עלולה להוביל להסתגרות ולצמצום החיים. לדוגמא, מי שמרגיש מצוקה במפגשים חברתיים עלול לנסות להימנע מסיטואציות חברתיות שיאתגרו אותו. חרדת בריאות עלולה להוביל להימנעות מבדיקות רפואיות ומטיפול רפואי. מצד שני, חרדה שאינה מטופלת עלולה להוביל לחזרה על פעולות מסוימות במטרה להרגיע את החרדה. לדוגמא, אדם החרד לבריאותו עשוי לבצע שוב ושוב בדיקות וברורים רפואיים כדי לוודא שמצב בריאותו תקין. התנהגות נפוצה אחרת היא חזרה על אותה השאלה במטרה ליצור תחושת ביטחון ורגיעה נפשית. כך או כך, למרות שבבסיס ההתנהגויות נוצרו במטרה להרגיע את החרדה, בפועל הן מייצרות תוצאה הפוכה – הן משמרות את הפחד במקום להצליח לעבור דרכו ולהמשיך להתקדם בחיים.
*חשוב לדעת – הצעד הראשון לפני שמאבחנים חרדה הוא לשלול כל הסבר פיזיולוגי לתסמינים. יש לפנות לרופא המשפחה ולהתחיל את תהליך הבירור עימו. משהושלם הבירור הרפואי ונשללו גורמים פיזיולוגיים לתסמינים, מתבצע אבחון מקצועי שלרוב יבוצע על ידי פסיכיאטר. הטיפול בחרדה יכול להיות טיפול שיחתי, טיפול תרופתי או שילוב של השניים – הכל לפי חומרת החרדה והבקשה של האדם. במאמר זה נתייחס לטיפול בשיחות בלבד.
בטיפול בחרדה הגישות הבולטות
איך מטפלים בחרדה? בטיפול בחרדה הגישות הבולטות ביותר והנתמכות מחקרים הן: טיפול קוגנטיבי – התנהגותי, טיפול בקבלה ומחויבות (ACT), וטיפול דיאלקטי – התנהגותי (DBT).
טיפול קוגנטיבי – התנהגותי – הגישה הנחקרת ביותר ובעלת ממצאים המוכיחים את יעילותה. לרוב זהו טיפול קצר יחסית (10-12 מפגשים) ומובנה, המתמקד בקשר בין מחשבות, רגשות והתנהגות. ב
טיפול מזהים מחשבות ש”מזינות את החרדה” ומקבלים כלים לנהל אותן בצורה יעילה יותר. אחת הטכניקות היעילות בטיפול קוגנטיבי – התנהגותי היא חשיפה בה מפגישים את האדם בצורה איטית ובטוחה באובייקט או במצב שמעורר את החרדה עד להכחדת החרדה.
טיפול בקבלה ומחויבות (Acceptance and commitment therapy – ACT) – נתינת כלים להישאר ממוקדים בהווה ולקבל את המחשבות, הרגשות והסימפטומים ללא שיפוט, תוך חתירה לקידום הדברים שבאמת חשובים לנו בחיים. זהו הגל השלישי של טיפול קוגניטיבי שנולד מתוך ההבנה שאיננו יכולים לשלוט ברגשות ובמחשבות שלנו. רגשות ומחשבות עולים בנו ואנחנו יכולים להחליט כמה מקום, אנרגיה וזמן אנו רוצים להקדיש להם. הלימוד ב ACT הוא כיצד להתקדם בחיים דרך כל הקשיים עמם אנו מתמודדים כך שנוכל להשקיע את האנרגיה שלנו בהתקדמות ובבריאות במקום להתעכב על השלילי.
טיפול דיאלקטי התנהגותי (Dialectical Behavioral Therapy – DBT) – בטיפול לומדים לקבל את ההווה תוך הבנה שיהיה צורך ביצירת שינוי לעתיד. הטיפול בגישה זו מתמקד ביכולת שלנו להתמודד עם לחצים, לווסת את הרגשות שלנו וליצור מערכות יחסים בריאות עם עצמנו ועם אחרים. DBT מתרכז בארבעה תחומים: מיינדפולנס – נוכחות בזמן הווה וקבלתו, הכלה של מצוקה – חיזוק היכולת להכיל משברים, ויסות רגשי – ניהול רגשות אינטנסיביים, יעילות בין-אישית – רכישת אסטרטגיות ליצירת קשרים בינאישיים בריאים.
למרות העניין הרב בהוכחות מחקריות ליעילות גישה פסיכולוגית זו או אחרת, חשוב לקחת בחשבון שבסופו של דבר אחד הגורמים המרכזיים בהצלחת טיפול בחרדה, הוא החיבור למטפל ולכלים שהוא מציע. היות שצורת עבודה של אדם אחד אינה בהכרח מתאימה לאדם אחר, בעולם המקצועי מדברים על “טיפול מותאם אישית” – כל אדם צריך להכיר את הסגנון האישי שלו ואת הדרכים שטוב לו לעבוד בהן. רק התנסות בפועל היא זו שתדייק לנו את האופן בו הכי מתאים לנו לעבוד (במילים אחרות, מחקרים זה חשוב אבל אנחנו צריכים לבחור את שיטת העבודה שמתאימה לנו). לכן המלצה היא לדבר טלפונית עם המטפל ולשאול את כל השאלות שחשובות לנו. לנסות להרגיש בטלפון האם אנחנו מתחברים לאדם, האם הוא נעים לנו, האם הדברים שהוא אומר הגיוניים לנו ורק אז לקבוע מפגש טיפול.
ד”ר ענבר כהן, בעלת קליניקה פרטית לטיפול בנושאים מגוונים: חרדה, התפרצויות כעס, חוסר ביטחון עצמי, זוגיות הרסנית ומשברי החיים. העבודה עם ד”ר ענבר כהן מומקדת, יעילה וקצרת טווח. למידע נוסף על חרדה ועל העבודה עם ד”ר ענבר כהן התקשרן לטלפון מסר: 052-6909091 או בקרו באתר האינטרנט בכתובת: www.inbarcohen.com.