בשנים האחרונות, צעירים רבים המחפשים קריירה משמעותית ומעניינת בתחום הבריאות שאינה מצריכה מסלול לימודים ארוך הכולל גם התמחויות או סטז’ מעשי, מגלים את התחום של הנדסאי מכשור רפואי ורוצים לדעת עליו יותר. במאמר זה נסביר את כל הפרטים הנדרשים בקשר ללימודי הנדסאי מכשור רפואי, ההבדלים בינו לבין לימודי טכנאי מכשור רפואי ואפשרויות הקריירה לאחר הלימודים.
מהו התחום של הנדסאי מכשור רפואי?
הנדסאי מכשור רפואי עוסק בתחזוקה, תיקון והתקנת מכשירים רפואיים מתקדמים בבתי חולים ומכונים רפואיים. הוא אחראי על בדיקת תקינות המכשירים, מתן שירות טכני ותמיכה, הדרכת אנשי מקצוע רפואיים ועוד.
האם יש דרישות מקדימות כדי להתקבל ללימודי הנדסאי בתחום?
הדרישה העיקרית היא תעודת בגרות מלאה, ומומלץ להחזיק גם בידע בסיסי במדעים מדויקים כגון מתמטיקה, פיזיקה וביולוגיה. זאת על מנת לעמוד ברמת הלימודים האקדמית.
הבדלים בין לימודי הנדסאי מכשור רפואי לטכנאי מכשור רפואי
לימודי ההנדסאי (הנמשכים שנתיים) כוללים קורסים מעמיקים יותר בתחומים של אלקטרוניקה, חשמל ופיזיולוגיה כמו גם אנטומיה ואפילו פרמקולוגיה. הם מספקים הבנה רחבה יותר של המערכות הרפואיות ויכולת לנהל פרויקטים. לימודי הטכנאי (קורסים בין כמה חודשים עד לתקופה של שנה) מתמקדים בעיקר ביכולות התקנה ותחזוקה מעשית של המכשור.
בנוסף תכנית הלימודים במסגרת תעודת ההנדסאי כוללים קורסים כגון: מערכות ביו-רפואיות, תורת החשמל והאלקטרוניקה, מכשור רפואי מתקדם, פיזיולוגיה ואנטומיה, תרמודינמיקה, פרמקולוגיה ועוד. כמו כן חלק מהלימודים מתקיימים במעבדות מורשות בנושא.
בעוד לימודי הקורס בתחום הם לרוב יותר תיאורטיים או מתמקדים בעיקר באספקט הטכני של תפעול המכונות והטכנולוגיה ופחות בהבנה של כלל המערכות העושות שימוש במכשור הרפואי.
תעודות בסיום הלימודים וההבדל בין תעודת טכנולוג רפואי לבין תעודת הנדסאי
למרות השמות הדומים בין שתי התעודות, קיימים כן הבדלים מסויימים בין התעודה שתקבלו בסיום לימודי קורס של טכנאי מכשור רפואי – תעודת טכנולוג רפואי, לבין התעודה שתקבלו בתום לימודי ההנדסאי. אלו הם ההבדלים:
– תעודת טכנולוג רפואי ניתנת לאחר השלמת הלימודים הכוללים קורסים מקצועיים, וכן התמחות קלינית של 5 חודשים על מכשיר רפואי אחד.
– תואר טכנולוגי של הנדסאי מכשור רפואי ניתן לאחר סיום של 2 שנות לימוד אקדמיות מלאות, לרבות השלמת התמחויות קליניות של 5 חודשים על כל אחד משני מכשירים רפואיים שונים.
– התואר הטכנולוגי מעניק רמה אקדמית גבוהה יותר ומאפשר לבוגרים גמישות רבה יותר בתחומי עבודה.
– בוגרי לימודי הנדסאי יכולים להמשיך ללימודי תואר ראשון (BA) באוניברסיטה בתחומים משיקים מתחומי הרפואה והפרה-רפואה.
האם יש הבדלים בין התפקידים של הנדסאי מכשור רפואי לבין הטכנאי
יש הבדלים משמעותיים בין התפקידים שבוגרי מסלול ההנדסאי מכשור רפואי יכולים למלא, לעומת בוגרי מסלול הטכנאי:
– הנדסאי מכשור רפואי יכול למלא תפקידי פיקוח וניהול של מערכות מכשור רפואי מורכבות, וכן תפקידי תכנון ופיקוח על התקנות חדשות.
– הוא רשאי לבצע הדרכה והוראה של אנשי מקצוע רפואיים בכל הנוגע לשימוש במכשור.
– הנדסאי מכשור רפואי יכול לעבוד גם בתפקידי ייצוג טכני ומכירות של חברות מכשור רפואי.
– לעומת זאת, טכנאי מכשור רפואי יתמקד בעיקר בתחזוקה שוטפת ובדיקות תקינות של המערכות, ופחות בתפקידי ניהול ופיקוח.
– טווח התפקידים של טכנאי צר יותר וכולל בעיקר עבודה בבתי חולים ומכונים רפואיים.
לסיכום
במאמר נתנו תמונה כוללת של תחום לימודי ועבודת ההנדסאי במכשור רפואי. תחום זה מציע הזדמנויות רבות לפיתוח קריירה מעניינת ומשמעותית בשירות בריאות הציבור.
יחד עם זאת, לימודי הנדסאי מכשור רפואי מקנים הזדמנות נדירה לרכוש ידע רב-תחומי ולפתח קריירה מובילה בתעשייה הרפואית.