מכשיר רפואי ביתי לטיפול בבעיות אין אונות, שפותח כאן בישראל, מעורר בשנה האחרונה עניין רב בקרב הקהילה הרפואית ברחבי העולם. פרופסור אילן גרינולד מהיחידה לנוירו-אורולוגיה בבית החולים רמב”ם מסביר לנו מה יש בו, במכשיר, שהופך אותו לבשורה הגדולה בתחום
הוֶרְטִיקָה, מכשיר רפואי ביתי לטיפול בבעיות אין אונות, אשר פותח על ידי חברת או-מד מדיקל הישראלית ושינה כבר את חייהם של אלפי גברים בישראל ומחוצה לה, מעורר בשנה האחרונה עניין רב בקרב הקהילה הרפואית ברחבי העולם. פרופסור אילן גרינולד, אורולוג מומחה מהיחידה לנוירו-אורולוגיה בבית החולים רמב”ם, מסביר לנו מדוע.
“נתחיל מהנתונים,” אומר פרופסור גרינולד: “מחקר שנערך באוניברסיטת ויסקונסין גילה כי כ-40% מהגברים שחצו את גיל 40 סובלים מבעיות אין אונות ברמות שונות. להפרעות בתפקוד המיני יש השפעה שלילית נרחבת על הדימוי הגברי, והדבר משפיע לרעה גם על איכות החיים”.
“בגילאים המבוגרים יותר, ליחסי המין אין משמעות מבחינת הפריון, כי לרוב כבר יש צאצאים – אך הם משמעותיים יותר בפן הזוגי.
כאשר בני הזוג לא מקיימים יחסי מין מסיבות שונות, הדבר משפיע לא רק על הגבר עצמו, אלא גם על הפרטנרית שלו: היא מתחילה לתהות שמא היא לא בסדר, אולי בן הזוג בוגד
בה, ומתחיל לקנן בה החשש שהדבר יוביל לפירוק המשפחה”.
אין דבר כזה ‘תרופות קסם’
הפתרונות המוכרים לטיפול בהפרעות בתפקוד המיני, אומר פרופסור גרינולד, הם הטיפול התרופתי (לרבות תרופות כמו ויאגרה וסיאליס), וכן טיפולים אחרים, הנחשבים לפולשניים יותר (כמו זריקות לפין וטיפול במשאבות ואקום). “כשגבר פונה לרופא, הרופא לרוב ייתן לו מרשם לגלולות ויאגרה – פשוט כי זה מה שהרופא מכיר. הבעיה היא שהוויאגרה עוזרת רק ב-65% מן המקרים”.
חיסרון נוסף של הוויאגרה הוא שהטיפול מייצר תלות בתרופה ובתזמון היחסים (את הגלולה יש לקחת כשעה לפני קיום יחסי המין) – מה שפוגע בספונטניות. כמו כן, לצד היעילות המסוימת של טיפול תרופתי, יש לא מעט גברים שנטילת הגלולה תגרום להם לסבול מתופעות לוואי בדרגות חומרה משתנות: סומק בפנים, חום בפנים, צרבת, גודש באף, כאב ראש ועוד.
בטיפול נקודתי יש בעיה מהותית נוספת: “קשיי זקפה נובעים לא פעם מסיבות אחרות, כגון סוכרת או לחץ דם גבוה. עם השנים הבעיות מחמירות, ובעקבות זאת ההשפעה של הגלולה נחלשת – וקשה יותר להגיע לזקפה”.
“גם מי שפונה לפתרונות אחרים כמו זריקות לפין,” אומר פרופסור גרינולד, “מרגיש פגיעה בספונטניות. את הזריקה, לדוגמה יש להזריק לפין כעשר דקות לפני האקט המיני – ושוב, יש כאן ‘לוגיסטיקה’, חוסר נעימות ופגיעה בספונטניות”.
בשורת הוֶרְטִיקָה
הבשורה הגדולה של המכשיר היא באופן הטיפול. חברת או-מד מדיקל חיפשה פתרון שיטפל בבעיה מהיסוד – ואת זה בדיוק עושה המכשיר. הוא מתבסס על גלי רדיו בתדר נמוך (RF), המוכרים בספרות הרפואית כבעלי יכולת לחידוש סיבי הקולגן. המכשיר למעשה משקם את סיבי הקולגן שבמעטפת האיבר, מחזק אותם ומאפשר להם ‘ללכוד’ באיבר את הדם המוזרם אליו בעת עוררות מינית. “במילים אחרות,” מסביר פרופסור גרינולד, “העובדה שלא מדובר בפתרון נקודתי פר אקט מיני, אלא במוצר משקם, היא בשורה רפואית חשובה”.
“בשורה נוספת היא שמדובר במכשיר ביתי, עצמאי, שאינו מחייב הגעה לקליניקה והיצמדות למטפל. המטופל יכול לא רק לעבור את הטיפול בבית ובזמן הנוח לו (מה שמתאים במיוחד לגברים עסוקים בגיל מבוגר), אלא אף לבחור את עוצמת האנרגיה הרצויה לו בהתאם לסף הרגישות שלו, וגם להגביר אותה עם הזמן”.
פרופסור גרינולד מציין סיבה נוספת לעניין הרב שמעורר המכשיר בקהילה הרפואית: החדשנות של המכשיר, הגמישות והיכולת לבצע טיפול באופן עצמאי מאפשרות להגיע לתוצאות תוך זמן קצר יחסית (גברים רבים דיווחו כי לאחר 12-10 טיפולים הם חוו זקפה ספונטנית, וכן זקפות בוקר) – ולאחר מכן לבחור את הקצב הרצוי, לדוגמה טיפול אחד בשבוע.
“המשמעות,” אומר פרופסור גרינולד, “היא שגבר שסבל בעבר מקשיי זקפה יכול להגיע לתוצאות ולשמר אותן לאורך זמן, ללא תלות באף גורם חיצוני. יתרה מזאת,” מוסיף פרופסור גרינולד, “בעתיד המכשיר ישמש גם לרפואה מונעת: גברים בריאים יוכלו לתחזק את עצמם ולשמר את התפקוד המיני שלהם עוד לפני שהם מגיעים לחוסר תפקוד”.
כשמאחוריו ניסוי קליני מוצלח (למעלה מ-85% אחוזי הצלחה), אישור של משרד הבריאות, תו התקן האירופאי המחמיר CE-MDR 2797 ואין-ספור עדויות של לקוחות מרוצים, נראה שהוֶרְטִיקָה ימשיך לצבור תאוצה ברחבי העולם ולעורר את סקרנותם של רופאים ואנשי מקצוע בעולמות התפקוד המיני.