ישבתי לשיחה עם חבריי מהאוניברסיטה הקוסמית ועלתה שאלה שאולי כבר נשאלתם, או חשבתם עליה לא פעם ולא פעמיים. מה אעשה אם אזכה מחר בהגרלה של מפעל הפיס?
ובאמת, מי מאיתנו לא חולם על בשורה כזאת. באיזה בוקר שגרתי ומנומנם הטלפון מצלצל. על הקו אראלה ממפעל הפיס, התקשרה לבשר שזכית במיליוני שקלים (טוב נו, גם מיליון אחד יהיה נחמד). והנה, העובר ושב מזנק ושולף בבת אחת מהחיים היומיומיים אל עבר מציאות זוהרת ומבטיחה.
בינינו, הציפייה או התקווה לסכום כסף גדול שיגאל אותנו מטרדות היומיום היא מובנת. אפשר לכתוב רבות על כך שאנחנו חיים בחברה שבה כסף הוא גורם משפיע ושולט. המושג ״עבודה״, משקף עבור רבים אילוץ שלא הולם את מה שהיו בוחרים לעשות אם לא היו צריכים להתפרנס. או, במקרים אחרים, אנשים שבוחרים לעסוק במה שהם ממש אוהבים, אך בשכר שלא מאפשר לחיות חיים שיש בהם רווחה כלכלית.
אפשר גם לדבר על כך שסביבת החיים העסקית נחווית כתחרותית, לא יציבה, הישרדותית. מלאה בדאגה ופחד מהעתיד, רצון להבטיח שיהיה מספיק ושלעולם לא יחסר. תחושת צורך להחזיק רכוש ונכסים. בית, מגרש, אולי איזו יצירת אמנות,NFT או ביטקוין. בעלות שתעניק לנו תחושת ודאות, גיבוי ובטחון.
כל אלה גורמים מובנים ומוכרים, אבל לא על זה רצינו לדבר הפעם.

האוניברסיטה הקוסמית: האם כסף הופך אותנו למאושרים? כיצד?
כשהסכמנו להעמיק באותה השיחה, עם חברי לדרך האוניברסיטה הקוסמית, גילינו שהחלום לזכות בפיס משקף משהו עמוק יותר בתוכנו. זו כמיהה לחוש חופש להגשים את חיינו ורצונותינו, בלי אף מחויבות או תלות.
יש בחברה שלנו הילה סביב כסף, רחבה הרבה מעבר להגדרה שלו ככלי לסחר חליפין. כסף הפך להיות בחברות רבות מושג המייצג סטטוס, ערך, יכולת ומעמד חברתי. יחד עם כל אלו נוצרה המחשבה שכמות מאוד גדולה ממנו, היא זאת שתעניק לנו את כל אלו, ואת החופש שאנחנו מחפשים.
נתון מעניין הוא, שבמחקר שנעשה בהולנד, ופורסם ב-2008, אנשים שזכו בלוטו דיווחו כי הזכייה לא הפכה אותם למאושרים יותר. לטענת החוקרים, הזוכים אמנם הרוויחו חיי נוחות וחוויות (לעיתים באופן זמני בלבד), אבל לאו דווקא ידעו איך לתרגם את הכסף לחוויה של אושר, מלאות ותחושת חופש אמיתי.
למעשה, במקרים רבים דווח שהזכייה בכסף דווקא הובילה אנשים לתחושת ריק ודיכאון. ברגע שטרדותיהם הכלכליות נעלמו, הם לא באמת ידעו מה לעשות עם עצמם והשימוש בכסף נעשה כדי לפצות על תחושות הריקנות והדכדוך.
שלא תטעו, האוניברסיטה הקוסמית לא מפקפקת בכוחו של הכסף. אין ספק שבסיס כלכלי טוב ויציב מאפשר לחיות חיים שיש בהם נוחות ורווחה. והוא בהחלט יכול להיות גורם המסייע ומעניק משאבים למימוש חלומות ורצונות. אבל זה לא הגורם העיקרי שיאפשר לנו להרגיש חופשיים.
האוניברסיטה הקוסמית מציעה תרגיל – מה תעשו יום אחרי הטלפון ממפעל הפיס?
דמיינו שיש לכם בחשבון בנק את כל הכסף שאתם צריכים. יש לכם את כל הזמן וגם את כל הכישורים לעשות כל דבר שתרצו, לחוות כל דבר שתרצו. אתם חופשיים מכל מגבלה חומרית וממשית.
בנקודה הזו, מה תרצו לעשות מחר בבוקר? מה באמת חשוב ומשמעותי לכם?
חבריי מהאוניברסיטה הקוסמית מהמרים שקוראי שורות אלו ימצאו עצמם באחת משלושת הקטגוריות הללו:
כאלה שממש לא יודעים מה הם יעשו עם הכסף.
כאלה שיודעים בדיוק מה משמעותי להם, ו- אופס, הם בכלל לא זקוקים למפעל הפיס כדי להגשים את זה.
וכאלה שיגלו רצון ליצור משהו מאוד גדול בחיים שלהם, וכדי ליישם אותו הם בהחלט צריכים משאבים חומריים.
אז מה הקטגוריות האלה אומרות עליכם, ועל היכולת שלכם להיות מאושרים וחופשיים, עם או בלי הטלפון ממפעל הפיס?
קטגוריה ראשונה – אלה שלא יודעים מה לעשות עם הכסף
לאלה מכם שמוצאים את עצמם בקטגוריה הזו, חשוב שתדעו – אתם ממש לא לבד. המרדף היומיומי אחרי מירוץ החיים, העיסוק באתגרים השונים שבחיינו האישיים, מקשה ליצור מרחב נשימה ומקום לפגוש את עצמנו ואת הרצונות האמיתיים והאותנטיים שלנו. זו תופעה שאנחנו פוגשים רבות בתהליכים האישיים באוניברסיטה הקוסמית.
אם כך, לזכות בפרס של מפעל הפיס לא יעזור לנו להרגיש חופשיים. אנחנו צריכים להסכים קודם כל לעצור ולגלות מי אנחנו, מה החופש שאנחנו רוצים לממש. ובשביל זה ממש לא צריך הרבה כסף או זמן – אלא אך ורק רצון. רצון לפתוח חלון פנימי אל תוכנו, ולשאול:
מה באמת חשוב לי בחיים?
מה המשמעות שארצה להביא לחיים שלי ולעולם שסביבי?
מה הדבר שיקרב אותי לחופש שאני רוצה בו?
השאלות הללו, יאפשרו לנו להתחיל להבין יותר טוב את עצמנו – ויוביל אותנו למדרגה הבאה, שבה נוכל להבין איך לממש את הרצונות שגילינו.
קטגוריה שניה – אין באמת למה לחכות כי הכל אפשרי כבר עכשיו
אם זיהיתם את עצמכם בקטגוריה הזו אתם אולי קצת נבוכים כרגע, כי זיהיתם שביניכם לבין החופש שלכם לא עומדת אראלה ממפעל הפיס, אלא אך ורק אתם. אז קודם כל – תנו לנו להרגיע אתכם ולומר שזה ממש בסדר, ואפילו די מובן למצוא את עצמכם בקטגוריה הזו. והאמת היא שיש לכך סיבות רבות.
פעמים רבות, כשאנחנו באמת מחוברים לעצמנו ולא לרצונות וציפיות שמוכתבים על ידי הסביבה שלנו, נגלה שהחלומות והרצונות שלנו הם לא כל כך רחוקים או בלתי נגישים כמו שאנחנו נוטים לחשוב. הרצונות האותנטיים שלנו יכולים להיות, למשל, משאלת לב להקיף עצמנו באהבה, חברות וצחוק. או אולי תשוקה ללמוד תחום שנשמע לנו מעניין אבל לא כל כך מקובל בסביבה שהגענו ממנה. או רצון לעסוק ולעבוד בתחום ש״פחות נחשב״ אך אנחנו מרגישים שהוא מחובר למשהו שמשמעותי עבורנו, ועוד.
לפעמים החלומות והרצונות האותנטיים שלנו נתפשים בעינינו רחוקים וקשים להגשמה, או חורגים מהתפיסה שלנו את מה אפשרי עבורנו ומה לא. במקרים האלו הנפש עלולה להציף אותנו בתחושות של חוסר אמון, פחד, או הקטנה של החלום. אלו תחושות שירחיקו מאיתנו את הרצון האותנטי, יעמעמו ויכבו אותו.
החדשות הטובות – אפשרי כבר עכשיו להיות שמחים, חופשיים, ולקיים חיים עם משמעות ועניין. הדבר היחיד שזה דורש הוא להעז לעשות משהו שנתפש בעיניכם כשונה מהנורמות המקובלות ומהציפיות שלכם מעצמכם. ובשביל זה, לא צריך מיליון דולר, אלא רק הסכמה להתחיל ללכת אחרי הלב והרצון שלכם.
צעד צעד.
להסכים להיות אדם שמח כמו שאני, עכשיו.
להסכים להאמין שאפשר לעבוד במשהו מעניין ומחובר למשמעות שחשובה לכם, ולהתחיל לחפש אותו.
להסכים ללמוד את מה שאתם באמת רוצים – גם אם זה נראה לכם פחות “שווה”, נחשב או מקובל.
ובינינו, מה זה חופש, אם לא היכולת להיות בהקשבה לעצמכם וללכת אחרי הלב שלכם

קטגוריה שלישית – יש לי חלום, עכשיו צריך כסף
את הקטגוריה הזו שמרנו לסוף, והיא מוקדשת לאלה מכם שגילו שיש להם חלום גדול. רצון להגשים משהו מאוד משמעותי בחייהם שבאמת דורש משאבים חומריים רבים. משהו ש(לדעתכם) אי אפשר להתחיל כבר עכשיו.
המשהו הגדול הזה יכול להיות כל דבר – מרצון להפוך את החיים שלכם ב-180 מעלות ולעזוב למשל את תחום העיסוק לטובת תחום אחר לגמרי. או רצון שכדי להגשים אותו הוא דורש תקופה של לימוד והתנסות. או שגרת חיים שתשתנה באופן שעלול להציב אתגר, אישי, משפחתי או כלכלי.
המשהו הזה יכול להיות חלום להקים ארגון או עסק, או חזון חברתי שיש לכם. זה אפילו רצון לבלות זמן איכות עם המשפחה ולקחת את הילדים למסע חוצה תרבויות מסביב לעולם, ועוד ועוד, כיד הדימיון, משאלת הלב והרצון האותנטי.
אז מה עושים במצב כזה? מחכים לאראלה?
אז זהו שלא.
אחד הדברים שמלמדים באוניברסיטה הקוסמית היא גישה שאומרת – החיים בעדנו. כאשר אנחנו מחוברים לרצון האותנטי שלנו ומתמקדים בו, כל דבר שקורה בדרך יהיה שלב שנועד לעזור להגשים אותו. החיים עצמם הם ש”יעבדו”, יחד איתנו, כדי לסייע לנו.
איך עושים את זה?
היכולת לחלום ולהגשים הוא נושא רחב ועמוק שנעסוק בו בהרחבה במאמרים אחרים, אבל הנה כמה טיפים שיעזרו לכם בצעדיכם הראשונים:
צעד ראשון – העזו לחלום את הרצון שלכם ודייקו אותו עבור עצמכם – שאלו את עצמכם למה אתם רוצים את מה שאתם רוצים, מהו הדבר המהותי שחשוב לכם להגשים בחיים?
צעד שני – פרסו את הרצון לפרוסות שיתנו לכם “ביסים קטנים” שאין לכם ספק שתעמדו בהם. (לדוגמא: להכניס יותר אומנות לחיים על ידי הקדשה של עשר דקות ביום לכתיבה או ציור, לשים משבצת זמן קבועה ביומן לזמן איכות עם המשפחה, להתחיל לקרוא ספר או להאזין לפודקאסט בנושא הקמת עסק, וכדומה)
צעד שלישי – התחילו לפסוע בצעדים קטנים אל עבר “פרוסות הרצון” שהגדרתם. אתם תגלו שכל צעד קטן ייתן לכם רוח גבית ויקרב אתכם למטרה. אך מעבר לכך – המציאות תתחיל להגיב אליכם, כמו במשחק פינג פונג, ולהביא לכם הזדמנויות ואפשרויות שבכלל לא דמיינתם.
בשורה התחתונה – אין צורך להמתין ליד הטלפון לשיחה ממפעל הפיס. החופש טמון באפשרות להתחבר לרצון ולהגשים אותו, צעד אחר צעד.

רוצים ללמוד עוד איך אפשר להיות חופשיים, להתחבר לתחושת משמעות ולפסוע צעד צעד בעקבות הרצון שלכם? אם כן, אנחנו מזמינים אתכם לקרוא עוד על שיטת M.Power, אותה פיתחו לוהאריה וצוות האוניברסיטה הקוסמית, המסייעת להתחבר למשמעות ברורה וחזקה.
השיטה מלמדת כיצד המשמעות יכולה להפוך לכלי בידיים שלנו – כוח הנוכח בחיינו ומשמש כמנוע רב עוצמה. בנוסף, השיטה מלמדת כיצד משמעות יכולה להפוך למכשיר לניהול המימוש העצמי: להגדיר יעדים באופן ברור ופשוט, ולקבל החלטות בחיים ברגעים קטנים וגדולים.